Příspěvková organizace Moravskoslezského kraje

TŘETÍ SVATOVAVŘINECKÁ POUŤ KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ NA HOSTÝNĚ

30.8.2020

TŘETÍ SVATOVAVŘINECKÁ POUŤ KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ NA HOSTÝNĚ

Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Severní Morava a Slezsko, společně s Juniorským týmem AKC ČR SMS a Maticí svatohorskou pořádala 8.8.2020 již třetí ročník Svatovavřinecké kuchařské a cukrářské pouti.

Místem konání bylo opět poutní místo Svatý Hostýn. Tentokrát se však z důvodů opatření proti COVID 19 mše konala ve venkovním prostředí vedle baziliky.

Svatý Vavřinec je patronem kuchařů, cukrářů a hostinských. Před svou popravou v roce 258 byl podle legendy ještě mučen a rožňován. Symbolem jeho smrti se stal rošt, proto byl předurčen být patronem kuchařů.

Již před devátou hodinou ranní se začali kuchaři a cukráři v pracovním úboru - rondonu - scházet u baziliky, která je národní kulturní památkou. Mnozí z nás jsme se z důvodu pandemie, která citelně zasáhla do oblasti gastronomie, neviděli již několik měsíců, takže bylo o čem povídat.

V deset hodin se pak vydal průvod kuchařů, cukrářů a církevních hodnostářů v čele s otcem biskupem Antonínem Baslerem k venkovnímu  podiu s oltářem a připravenými lavicemi. Mši celebroval otec biskup Antonín. Připomněl příběh sv. Vavřince, patrona kuchařů a cukrářů, a pronesl také promluvu o nelehké práci v gastronomii a důležitosti vaření zdravých a chutných pokrmů.

Po slavnostní mši jsme vedle baziliky postavili naše party altány, rozvinuli banner AKC ČR a začali s doprovodným programem. Trenérka Juniorského týmu AKC SMS,  Bc. Marie Paprstkářová, se svým svěřenci připravila malou školu vyřezávání zeleniny a ovoce pro děti. Kapitán Juniorského týmu AKC SMS Tomáš Hrdý s členem Juniorského týmu SMS Filipem Špokem nachystali ochutnávku krajových specialit - valašské podplameníky z kynutého bramborového těsta podávané na sladko s mákem a povidlím a na slano s brynzou a cibulkou.

Trenér týmu a  učitel odborného výcviku Střední školy Bohumín Karel Drápal připravoval se svým žákem Lukášem Prevužňákem v kotlíku na ohni regionální slezskou polévku "kozí brada". Náš doprovodný program účastníky poutě zaujal, obdivovali umění vyřezávání zeleniny a zajímali se o recepty krajových specialit, které jsme jim rádi sdělovali.

Na závěr bych chtěl poděkovat olomouckému arcibiskupství, otci biskupovi Antonínu Baslerovi, za vstřícnost a podporu, Matici svatohostýnské za organizační pomoc při zajištění poutě, členům Juniorského týmu AKC ČR SMS za příkladnou práci při přípravě pokrmů.  Děkujeme také všem kuchařům a cukrářům, kteří přišli oslavit svůj svátek.

Letos nám také přálo počasí, bylo krásně slunečno, což přispělo ke zdaru celé pouti.

Zpracoval:  Karel Drápal, učitel odborného výcviku Střední školy Bohumín

zpět na aktuality


SOCIÁLNÍ MÉDIA

SPONZOŘI A SOCIÁLNÍ PARTNEŘI STŘEDNÍ ŠKOLY

AWT
BM servis a.s.
Hodinový vnuk
Město Bohumín
Bonatrans
Bospor
Danter
Demontstav
Epson
Gigatech
Elektro Thermitron
Kofola
Maxion Wheels
Progres Hefner
Rockwool
Superprojekt
Viadrus
ŽDB